در صنعت انیمیشن چندین بازیگر اصلی و با سابقه مانند کمپانیهای دیزنی، دریمورکس و پیکسار وجود دارند اما 10 سالی میشود کمپانی ایلومینیشن اینترتینمنت Illumination Entertainment نیز با محصولاتش نامی برای خود دست و پا کرده است. در این مطالب میخواهیم بیشتر با این کمپانی و انیمیشنهایش آشنا شویم.
کمپانی Illumination Entertainment از آن دست مجموعههایی است که اگرچه فقط 11 سال از تأسیس آن میگذرد، ولی در همین مدت کم در کنار غولهایی چون دیزنی و پیکسار توانسته حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. آثار جذاب و پرمخاطبی چون مینیونها که توانسته دومین انیمیشن پرفروش تاریخ شود، از جمله محصولات این کمپانی است.
سال 2007، کریس مِلِداندری کمپانی فیلم و انیمیشنسازی خود به نام ایلومینیشن اینترتینمنت را راهاندازی کرد که حالا تحت مالکیت خود او و یونیورسال پیکچرز (یکی از بخشهای NBC Universal) اداره میشود. وظیفهٔ سرمایهگذاری، اکران و توزیع محصولات کمپانی Illumination، کاملا برعهدهٔ یونیورسال است.
کمپانی ایلومینیشن تا کنون موفق شده انیمیشنهای جذاب و پرطرفداری چون سری مینیونها را عرضه کند. در این مطلب قصد داریم به صورت جامع به معرفی این کمپانی و کارهای تولید شده توسط آن بپردازیم.
تاریخچهٔ کمپانی ایلومینیشن اینترتینمنت
اوایل سال 2007، ملداندری با هدف راهاندازی استودیوی مورد نظر خود، ریاست فاکس انیمیشن قرن بیستم و بلواسکای استودیو را رها کرد. این تصمیم در حالی گرفته شد که زمان مدیریت او برکمپانیهای مورد نظر، مجموعه انیمیشنهای جذابی چون سری عصر یخبندان تولید و اکران شده بود.
ملداندری بلافاصله پس از ترک موقعیت شغلی قبلی خود، استودیوی انیمیشنسازی Illumination Entertainment را راهاندازی کرد که سال 2008 در یک معاملهٔ جذاب، این استودیو به عنوان یکی از زیرمجموعههای خانوادهٔ NBCUniversal معرفی شد. در ابتدا قرار بود با شروع سال 2010 میلادی، ایلومینیشن یک یا دو فیلم در سال تولید کند. در این قرارداد آمده بود که ایلومینیشن همچنان به عنوان تولیدکننده و تیم خلاق به فعالیت خود ادامه دهد و وظیفهٔ اکران و توزیع محصولات این کمپانی برعهدهٔ یونیورسال باشد.
تابستان سال 2011 بود که ایلومینیشن، دپارتمان انیمیشنسازیِ استودیویِ فرانسوی Mac Guff -سازندهٔ آثاری چون «منِ نفرتانگیز» و لوراکس – که در زمینهٔ ساخت انیمیشن و جلوههای ویژه فعال بود را تصاحب کرد و بعد از این اقدام به طور رسمی کمپانی Illumination Mac Guff شکل گرفت.
اما نکتهٔ قابل توجه اینجاست که 22 آگوست 2016، کمپانی NBC Universal توانست استودیوی رقیب، یعنی دریمورکس را از آن خود کند و در ادامه مدیریت هر دو مجموعه را به ملداندری بسپرد.
کمپانی آمریکایی Illumination در سانتامونیکای کالیفرنیا قرار دارد و بیش از 100 نفر به طور مستقیم در آن مشغول به کار هستند.
ایلومینیشن اینترتینمنت، کمپانی کم هزینه!
ملداندری به این موضوع شهرت دارد که توانسته با کنترل و مدیریت هوشمند، هزینههای کمپانی متبوع خود را کاهش داده و آثاری تولید کند که نه تنها نسبت به نمونههای مشابه هزینههای کمتری دارند، بلکه فروش قابل توجهی را نیز تجربه میکنند. در صنعتی که ساخت یک انیمیشن یا فیلم، در بیشتر مواقع بیش از 100 میلیون دلار هزینه دارد، دو نمونه از اولین آثار کمپانی Illumination، یعنی Despicable Me و Hop، به ترتیب با هزینهای بالغ بر 69 و 63 میلیون دلار ساخته شدند. تاکنون تمامی انیمیشنهای ساخته شده توسط ایلومینیشن، کمتر از 100 میلیون دلار هزینه داشتهاند.
یکی از روشهایی که باعث شده مدل مالی ایلومینیشن اینترتینمنت موفق باشد این است که از روشهای کم خرج انمیشنسازی استفاده میکنند تا نه تنها هزینههای تمامشدهٔ ساخت یک اثر کاهش یابد، بلکه زمان رندر کامپیوتری نیز به حداقل برسد.
معرفی آثار کمپانی انیمیشن Illumination Entertainment
در کارنامهٔ استودیوی انیمیشنسازی ایلومینیشن اینترتینمنت شاهد آثار موفق و پرطرفدار زیادی هستیم که تلاش میکنیم به صورت اجمالی به معرفی و بررسی عملکرد هر کدام از آنها بپردازیم.
منِ نفرتانگیز (Despicable Me)
اولین انیمیشن استودیوی ایلومینیشن را از جهات مختلف باید یکی از بهترین و موفقترین آثار این کمپانی بدانیم. من نفرتانگیز نهم جولای سال 2010 اکران شد که در همان هفتهٔ اول توانست به موفقیت بسیار خوبی برسد و رکورد فروش 56 میلیون دلار در یک هفته را پشت سر بگذارد. اولین قسمت از مجموعهٔ دنبالهدارِ کمدی حاصل همکاری مشترک استودیوی انیمیشنسازی ایلومینیشن و کمپانی یونیورسال پیکچرز است که در واقع وظیفهٔ ساخت آن برعهدهٔ استودیوی فرانسوی مکگاف بوده است.
این انیمیشن دوستداشتنی خیلی زود توانست محبوبیت زیادی در بین مخاطبان کوچک و بزرگ خود پیدا کند؛ به گونهای که در نهایت با رکورد فروش 543.1 میلیون دلار توانست لقب یکی از پرفروشترین انیمیشنهای تاریخ را به نام خود ثبت کند.
موجودات زرد رنگ این انیمیشن کمدی (همان مینیونها Minions) خیلی زود توانستند به عنوان شخصیتهایی محبوب و بامزه در بین هواداران جایی برای خود دست و پا کنند. ماجرای داستان در مورد تبهکاری به نام گورو است که قصد دارد با همکاری دستیاران خود (همان مینیونها) ماه را بدزدد و رییس بانکی که به او وام داده را تحت تاثیر و فشار قرار دهد. همین موضوع باعث میشود تا گورو، مینیونها و دیگر شخصیتهای داستان، درگیر حوادثی شوند که ماجرای اصلی انیمیشن Despicable Me را شکل میدهد.
جالب است بدانید برای ساخت این انیمیشن تنها 69 میلیون دلار هزینه شده بود که توانست بیش از نیم میلیارد دلار فروش داشته باشد. انیمیشن من نفرتانگیز نه تنها در جشنوارههای بزرگی چون بفتا، گلدن گلوب و انی در بخشهای مختلف نامزد دریافت جایزهٔ بهترینها شده است، بلکه توانست در جشنوارههای زیادی به عنوان انیمیشن برگزیده انتخاب شود.
هاپ (Hop)
دومین اثر مشترک همکاری کمپانی ایلومینیشن اینترتینمنت و یونیورسال پیکچرز، انیمیشن هاپ، ساختهٔ تیم هیل است که همچون «من نفرتانگیز» با هزینهٔ بسیار پایین 63 میلیون دلاری ساخته شده، ولی توانست فروش نسبتا خوبی را در گیشه تجربه کند.
خرگوشی به نام ای.بی که قرار است جا پای پدرش بگذارد و خرگوش عید پاک باشد، تصمیم میگیرد برخلاف خواستهٔ دیگران برای کسب شهرت به شهر برود. ماجرای داستان انیمیشن Hop از همین جا شروع شده و E.B و دوستانش وارد ماجراهایی ناخواسته میشوند.
طراحی شخصیت خرگوش داستانِ ما، برعهدهٔ پیتر دِسیو، خالق شخصیتهای انیمیشن مشهور و پرطرفدار عصر یخبندان بوده است. انیمیشن هاپ که سال 2011 اکران شد، توانست بیش از 180 میلیون دلار فروش داشته باشد و سال 2012 به عنوان یکی از نامزدهای جشنوارهٔ Annie انتخاب شود.
لوراکس (The Lorax)
لوراکس یکی دیگر از آثار موفق موفق استودیوی انیمیشنسازی Illumination Entertainment با همکاری Universal Pictures است که اقتباسی از کتاب کودکانهٔ دکتر سئوس به شمار میرود. این انیمیشن جالب، با اینکه تنها 70 میلیون دلار صرف ساخت آن شده بود، توانست بعد از اکران جهانی به فروش 348.8 میلیون دلاری برسد.
انیمیشن Lorax یکی دیگر از آثار طنز کمپانی ایلومینیشن است که در ساخت آن از جدیدترین تکنولوژیهای تولید انیمیشن استفاده شده و شخصیت اصلی داستان یک کاراکتر نارنجی رنگ جذاب با سیبیل و ابروهای منحصر به فرد است. در واقع لوراکس درختی مهربان و جذاب است که درگیر ماجراهای عجیب و غریبی میشود.
ماجرای اصلی انیمیشن لوراکس راجع به پسری به نام Ted است که تنها به ازدواج با دختری رویاپرداز به نام Adry فکر میکند. آدری اعلام میکند هرکسی بتواند برای او درختی واقعی بیاورد، با او ازدواج خواهد کرد. همین موضوع تد را درگیر ماجراهای ناخواستهای میکند که با همکاری لوراکس رقم میخورد. جالب است بدانید صداپیشگی نقش آدری برعهدهٔ تیلور سوئیفت مشهور بوده است.
اکران انیمیشن The Lorax دوم مارس 2012 در آمریکا و کانادا شروع شد و نکتهٔ قابل توجه این است که بعد از نمایش نسبتا موفق این انیمیشن در سراسر دنیا، کمپانی خودروسازی ژاپنی مزدا از شخصیت لوراکس برای تبلیغات خودروی شاسیبلند CX-5 استفاده کرد.
منِ نفرتانگیز 2 (Despicable Me 2)
بعد از فروش موفق سری اول من نفرتانگیز، طبیعی بود تولیدکنندگان این اثر دوستداشتنی تصمیم بگیرند سری دوم این مجموعه کمدی دنبالهدار را در سال 2013 عرضه کنند. سری دوم مجموعهٔ من نفرتانگیز را باید یکی از موفقترین و پرفروشترین انیمیشنهای تاریخ بدانیم. از طرفی برای ساخت این انیمیشن تنها 76 میلیون دلار هزینه شد ولی توانست نزدیک به یک میلیارد دلار (رقم دقیق 970.8 میلیون دلار) در سراسر دنیا فروش داشته باشد.
یک بار دیگر استودیوی انیمیشنسازی ایلومینیشن اینترتینمنت با همکاری یونیورسال پیکچرز و استودیوی فرانسوی Mac Guff، اثری خلق کردند که همان صداپیشگان قبلی چون استیو کارل و میراندا کاسگرو با این مجموعه همکاری داشتند.
این بار شخصیت ضد قهرمانی داستان یعنی Gru، در من نفرتانگیز 2 به استخدام اتحادیهٔ مبارزه با تبهکاران در میآید تا راز بزرگی را کشف کند. آزمایشگاهی مخفی در نزدیکی قطب شمال وجود دارد دارد که توسط یک آهنربای عظیم الجثه با ظاهری عجیب سرقت میشود. وظیفهٔ گرو این است که بتواند این موجود غولپیکر را پیدا کرده و آزمایشگاه را برگرداند. در این سری قرار است لشکری عظیم از مینیونها، گرو را در رسیدن به هدف همکاری کنند.
مینیونها (Minions)
بعد از نمایش موفق دو قسمت از سری دنبالهدار انیمیشن «منِ نفرتانگیز»، کمپانی Illumination Entertainment تصمیم گرفت شاهکاری جدید را این بار با محوریت قرار دادن مینیونهای دوستداشتنی بسازد. حاصل این تصمیمگیری، انیمیشنی جذاب و موفق با همین نام یعنی Minions (مینیونها) شد که نه تنها یکی از پرفروشترین انیمیشنهای تاریخ به شمار میرود بلکه با فروش 1.159 میلیارد دلاری در گیشه، بهترین و موفقترین انیمیشن ایلومینیشن است.
زمانی موضوع جالبتر میشود که بدانید برای ساخت این انیمیشن که سال 2015 اکران شد، تنها 74 میلیون دلار هزینه شده و مینیونها یکی از سوددهترین آثار بلند سینما است. مینیونها دومین انیمیشن پرفروش تاریخ هستند.
در انیمیشن مینیونها بیشتر روی زندگی و شخصیتپردازی کاراکترهای زردرنگی به نام مینیون تمرکز شده است که بعد از دو سری پرفروش من نفرتانگیز، به خوبی در دل مخاطبان جا باز کردهاند. اما در واقع داستان این قسمت به قبل از ماجراهای منِ نفرتانگیز 1 برمیگردد و نشان میدهد مینیونها در طول سالها و قرنها از یک موجود تک سلولی به شکل فعلی تبدیل شدهاند. اما نکتهٔ جالب ماجرا اینجاست که موجودات زردرنگ کوچک ما عادت کردهاند اربابی پلید داشته باشند و به او خدمت کنند.
زمانی که مدتی طولانی بدون ارباب میمانند دچار افسردگی میشوند. برهمین اساس کوین، استورات و باب، سه مینیون کله شق داستان تصمیم میگیرند در سفری نامعلوم، جنایتکارترین تبهکار دنیا را پیدا کنند و تا آخر عمر خادم او باشند. اینجاست که پای «قاتل بیشمار» با صداپیشگی ساندرا بولاک به داستان مینیونها پیدا میشود.
زندگی پنهان حیوانات خانگی (The Secret Life of Pets)
سال 2016 و در حالی که در این سال کمپانی ایلومینیشن با همکاری یونیورسال، دو انیمیشن را در یک سال اکران کرد، استودیوی انیمیشنسازی illumination تصمیم گرفت تا کمی از دنیای مینیونها فاصله بگیرد. براین اساس انیمیشن پرفروش دیگری به نام The Secret Life of Pets اکران شد که هزینهٔ ساخت آن تنها 75 میلیون دلار بود.
ماجرای این انیمیشن پرمخاطب و جذاب که فروش نزدیک به 900 میلیون دلاری را تجربه کرده، دربارهٔ سگی به نام مکس با صاحبی به نام کتی است که زندگی بسیار خوب و مرفهی دارند. اما ماجرای اصلی داستان زمانی شروع میشود که سگی بزرگ به نام داک، در حالی که جایی برای ماندن نداشته، توسط کتی به خانه آورده میشود. اختلافات میان مکس و داک از همین جا شروع میشود. اما بعد از اینکه مکس و داک مورد حملهٔ یک گروه تبهکار از گربهها قرار میگیرند و خرگوشی سفیدرنگ به نام اسنوبال نجات پیدا میکنند، اتفاقات غیرقابل پیشبینی دیگری رقم میخورد.
انیمیشن زندگی پنهان حیوانات خانگی علاوه بر اینکه در جشنوارههای مهمی نامزد دریافت عناوین برگزیده شده است، توانسته جوایز متعددی را نیز از آنِ خود کند.
آواز (Sing)
آواز، نام دومین انیمیشنی است که استودیوی ایلومینیشن اینترتینمنت نیمهٔ دوم سال 2016 آن را اکران کرد تا نشان دهد این سال، سال مینیونها نیست! این بار انتخاب این کمپانی یک انیمیشن موزیکال بوده است تا کمی لذت بیشتری را برای مخاطبان کم سن و سال خود فراهم کند.
اثری که مانند انیمیشن زندگی پنهان حیوانات خانگی، تنها 75 میلیون دلار برای ساخت آن هزینه شده بود، توانست در گیشه نیز فروش خوبی داشته باشد و به رکورد 632.2 میلیون دلار برسد. جالب اینجاست که در این انیمیشن میتوانید بیش از 60 آهنگ زیبا و مشهور از هنرمندان محبوب و معروف دنیا را بشنوید. اما آهنگ اصلی داستان به نام Faith نیز توانست نامزد دریافت جایزهٔ بهترین موسیقی از جشنوارهٔ گلدن گلوب شود.
آواز، انیمیشنی است که شخصیتهایی انسانی را در جلوهای از چند حیوان نمایان میسازد. کوالایی به نام باسترمون، سالن اپرا دارد و به دنبال این است که پولدار شود. از همین رو با همکاری دوست خود به نام ادی نودلمن تصمیم میگیرد مسابقهٔ آواز با جایزهٔ هزار دلاری برگزار کند.
اما دست بر قضا اتفاقاتی پیش میآید که به اشتباه جایزهٔ مسابقه ده هزار دلار اعلام میشود و به همین دلیل تمام حیوانات شهر تصمیم میگیرند در این مسابقه شرکت کنند. داستان اصلی انیمیشن Sing پیرامون شخصیتهایی چون یک خوک به نام رزیتا، موشی به نام مایک، یک گوریل به نام جانی، یک جوجه تیغی به نام اَش با صداپیشگی اسکارلت ژوهانسون معروف و… شکل میگیرد.
من نفرتانگیز 3 (Despicable Me 3)
من نفرتانگیز 3، سومین قسمت از ین سری دوست داشتنی و پرفروش است که آخرین انیمیشن عرضه شده توسط کمپانی انیمیشنسازی ایلومینیشن اینترتینمنت تا امروز به شمار میرود. این انیمیشن سال 2017 اکران شده است که با هزینهٔ ساخت 80 میلیون دلاری، توانست به فروش فوقالعادهٔ 1.033 میلیارد دلار برسد.
داستان ماجرای قسمت سوم انیمیشن من نفرتانگیز، از جایی آغاز میشود که سر و کلهٔ برادر دوقلوی گرو، به نام «درو» پیدا شده و قرار است این دو برادر با همکاری همدیگر به جنگ یک کودک متولد 1980 میلادی به نام «بالتازار برت» بروند. مینیونها یک بار دیگر در این انیمیشن که یکی از پرفروشترین آثار سال 2017 و یکی از پرفروشترین انیمیشنهای تاریخ است، نقش مهمی دارند.
در این قسمت نیز همان صداپیشگان قبلی چون استیو کارل حاضر هستند و با وجود نقدهای مختلفی که به این قسمت وارد شد، همچنان داستان جذابی دارد و تکنولوژیهای گرافیکی به کار رفته در آن بسیار خوب هستند. این انیمیشن نیز همچون دیگر آثار استودیوی ایلومینیشن اینترتینمنت، نه تنها نامزد دریافت جوایز متعددی شده است، بلکه توانسته در جشنوراههای معتبری به عناون اثر برگزیده در بخشهای مختلف شناخته شود.
ادامهٔ راه ایلومینیشن
استودیوی ایلومینیشن اینترتینمنت را باید از این جهت در بین کمپانیهای مشهوری چون دیزنی بدانیم که شاید قدمت کمی دارد، ولی به خوبی توانسته با هزینههای کم، انیمیشنهای بسیار پرطرفدار و پرفروشی بسازد. از سوی دیگر گزیدهکاری یکی دیگر از ویژگیهای این کمپانی انیمیشنسازی است که باعث شده کیفیت آثار تولید آنها بسیار بالا باشد.
Illumination Entertainment قصد دارد همچنان به راه موفقیتآمیز خود ادامه دهد. زمانی که به برنامهٔ آتی این استودیو نگاه میکنیم باید بیصبرانه منتظر اکران آثار مهیجی چون گرینچ (اقتباسی دیگر از کتاب دکتر سئوس) در سال 2018، زندگی پنهان حیوانات خانگی 2 در سال 2019، مینیونها 2 در سال 2020 و آواز 2 در سال 2020 باشیم.
ضمن اینکه اخبار جذابی به گوش میرسد که براساس آن ایلومینیشن اینترتینمنت روی سری چهارم من نفرتانگیز و انیمیشن سوپر ماریو (قارچخور) کار میکند.